02 april 2020

Een interactieve rondleiding door Panorama Mesdag

Datum en tijd2 april 2020 van 16.00 - 17.00 uur
LocatiePanorama Mesdag, Zeestraat 65, Den Haag
DoelgroepPO, VO
ActiviteitRondleiding
ThemaCultuur
DeelnemersMinimaal 10, maximaal 25
TrainerGertjan Spuij
AanbiederSCO-Academie

Doelstellingen

De deelnemers kennis laten maken met het unieke fenomeen panorama, waarvan er in de loop van de 19e eeuw enige honderden waren, maar die zodra fotografie en film de wereld om ons heen lieten zien, bijna allemaal verdwenen.

Inhoud

De rondleiding begint met een introductie op het werk en het leven van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sina. Je bekijkt het Panorama en ondergaat de ontregelende sensatie van het licht. Je krijgt een beeld van de magie van het Panorama, waarbij zinsbegoocheling en een vroege versie van 3D voor een verrassend effect zorgen. Achter de schermen krijg je een unieke inkijk in de constructie van het Panorama en realiseer je je pas de ware omvang van het gebouw en het doek. Het schilderij ter grootte van een half voetbalveld laat zien hoe Scheveningen en Den Haag er in 1881 uitzagen, waarbij een opvallend contrast gevormd wordt door de arme wereld van de Scheveningse vissersmannen en -vrouwen, en de beau monde die Scheveningen de allure gaf van Monte Carlo en Nice.

Trainer

Gertjan Spuij, voormalig docent Engels en CKV op het CLD, locatie Molenhuispad, nu vrijwilliger bij Panorama Mesdag, verzorgt daar rondleidingen voor groepen volwassenen en kinderen, waaronder veel internationale organisaties.

Bijzonderheden

De rondleiding wordt door de SCO-Academie betaald. De entree is voor eigen rekening (museumkaart gratis, met CJP-pas € 9,-- en anders € 10,50).

inschrijven