16 september 2024

Sociaal-emotioneel leren als kompas in een ingewikkelde wereld

Datum en tijd16 september 2024 van 15.30-17.00 uur
LocatieChristelijk Lyceum Delft, locatie Molenhuispad, Molenhuispad 1, Delft, Aula
DoelgroepPO, VO, Bestuursbureau
ActiviteitLezing
ThemaGedrag, 21st century skills
DeelnemersMinimaal 50, maximaal 250
TrainerKees van Overveld
AanbiederSCO-Academie

Doelstellingen

Aan het eind van de deze lezing:

  • heb je meer inzicht in het belang van  sociaal-emotioneel leren voor leerlingen;
  •  ben je in staat inhouden uit de lezing te gebruiken in het schoolbeleid, je onderwijs en in je pedagogische stijl.

Inhoud

Een leerling die vandaag de dag het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs bezoekt, heeft sinds 2020 al van alles meegemaakt: covid, oorlogen en conflicten in allerlei delen van de wereld, maatschappelijke onrust over tal van onderwerpen, zoals het Groninger gas of het klimaat. Daarnaast verschijnen er allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat het slecht is gesteld met het mentaal welbevinden van een deel van de leerlingen, de sociale druk van apps zoals Snapchat of Instagram blijkt enorm en ga zo maar door.

In deze lezing beschouwen we deze ontwikkelingen en we kijken in hoeverre een meer planmatige en structurele aandacht voor sociaal-emotioneel leren binnen onze scholen de leerlingen een houvast kan bieden. Sociaal-emotioneel leren als kompas voor de toekomst?

De lezing zal gehouden worden van 15.30-16.30 uur. Aansluitend ga je, onder het genot van een hapje en een drankje, met elkaar in gesprek. 

Trainer

Dr. Kees van Overveld is eigenaar van een trainingsbureau voor het onderwijs. Hij is gespecialiseerd in diverse gedragsthema’s, van pedagogisch klimaat, sociaal emotioneel leren tot pesten, agressie en geweld.

inschrijven